čtvrtek 25. dubna 2013

Zdravý čokoládový koláč



No tedy téměř zdravý... :-).  Problém je, že když máte jako koníčka pečení sladkostí, máte zároveň s tím i výčitky svědomí, pokud výsledky své práce nerozdáte po okolí. A tak často přemýšlím, jak některý recept upravit, aby byl třeba méně sladký. Nebo nahrazuji obyčejnou mouku tou celozrnnou. A z této skupiny receptů je i recept na čokoládový koláč. Je méně sladký, ale krásně vlhký a plný čokoládové chuti. Je téměř bez tuku. Kromě většiny zdravých věcí je v něm tedy i hrnek kávy... Ale můžete třeba použít kávu bez kofeinu nebo zkusit kávu obilnou, typu Caro.  Doplnit se koláč dá (lehce oslazeným) bílým jogurtem, nebo smetanou či kopečkem vanilkové zmrzliny. Vyberte si.



Téměř zdravý čokoládový koláč


120 g jemné celozrnné pšeničné mouky
80 g bílého cukru
40 g kakaa holandského typu
špetka soli
1,5 lžičky prášku do pečiva
90 g tmavého cukru - ideálně muscovado
1 vejce
2 lžíce oleje
120 ml podmáslí
120 ml uvařené a vychladlé instantní kávy
1 lžička vanilkové esence


Kulatou formu o průměru asi 20 cm vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem. Nejprve si smícháme všechny suché přísady - mouku, bílý cukr, kakao, sůl a prášek do pečiva. Uděláme uprostřed důlek, do kterého dáme zbylé přísady - cukr muscovado (ten je tak vlhký a lepkavý, že ho přidávám k mokrým přísadám, pokud používáte sypký hnědý cukr, můžete ho dát k suchým přísadám), podmáslí, kávu, vejce, olej a esenci. Umícháme těsto, které je poměrně tekuté - to přispívá k větší "mokrosti" hotového koláče. Pečeme při 180 °C asi 30 minut. Zkusíme špejlí, zda je hotovo. Po zchladnutí a vyklopení posypeme moučkovým cukrem. Podáváme s jogurtem, smetanou či vanilkovou zmrzlinou.

Tip: nemáte zrovna doma podmáslí? Můžete ho nahradit bílým jogurtem naředěným mlékem v poměru 1:1 nebo když není ani jogurt, tak do šálku mléka přidat 1 - 2 lžíce citronové šťávy - po chvíli se mléko srazí a má mírně kyselou chuť.



5 komentářů:

  1. Mňam, tak ten hned o víkendu vyzkouším :-)

    OdpovědětVymazat
  2. tak ten vypadá žravě- tak recept ukládám :-) bára

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den.Chtěla bych tento dort upéct synkovi k narozeninám do srdcové formy.Nevíte,jestli by se vešel obsahově,aby nebyl moc nízký? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, záleží na velikosti Vaší srdcové formy. Já jsem tento koláč dělala do formy o průměru 17 cm, výslednou výšku vidíte na fotkách.

      Vymazat