Nevím, jak jsem mohla minulých 34 let žít bez domácího pudingu! S tím v prášku se nedá absolutně srovnat a jeho příprava je naprosto jednoduchá! Takže odteď už žádný kupovaný, ale jen poctivý domácí a plný chuti! Zkuste to taky!
Nejdřív jsem objevila recept na vanilkový puding v kuchařce Dity P. Chutná božsky. V kuchařce Nigelly Lawson jsem objevila recept na čokoládový, ale přišel mi nějaký složitý a tak jsem vzala jako základ recept na vanilkový puding od Dity a s inspirací od Nigelly jsem ho upravila na čokoládový. Nemá chybu. Nejlepší je s trochou šlehačky. S trochu větším množstvím šlehačky než je na fotce dole :-)
Domácí puding
Základní vanilkový:
1/2 litru mléka
2 vrchovaté lžíce kukuřičného škrobu
3 lžíce cukru
špetka soli
2 žloutky
lžička vanilkového extraktu nebo dřeň z 1 vanilkového lusku
3 lžičky másla
Žloutky ušleháme do pěny a přidáme vanilku. Z odměřeného mléka nalejeme asi 2/3 do hrnce, ve zbylém mléce rozmícháme škrob, cukr a sůl. Až mléko v hrnci začne vřít, přidáme pár lžic horkého mléka ke žloutkům a rozmícháme. Do vařícího mléka vlijeme mléko se škrobem a vaříme do zhoustnutí. Pak přilijeme žloutkovou směs a ještě chvilku provaříme. Nakonec vmícháme máslo.
Čokoládový:
200 ml smetany ke šlehání
300 ml mléka
2 vrchovaté lžíce kukuřičného škrobu
3 lžíce cukru
30 g kakaového prášku
špetka soli
2 žloutky
3 lžičky másla
60 g hořké čokolády, nasekané
Žloutky ušleháme do pěny. Smícháme smetanu a mléko. 2/3 směsi dáme vařit. Kakao rozmícháme se dvěma lžicemi vařící vody a zamícháme spolu se škrobem, cukrem a solí do zbylého mléka se smetanou. Z vroucí směsi mléka a smetany přidáme pár lžic do žloutků a zamícháme. Směs s kakaem vlijeme do hrnce s vařícím mlékem a mícháme do zhoustnutí. Přilijeme žloutky a provaříme. Na konec spolu s máslem vmícháme do horkého pudingu nasekanou čokoládu.
P.S. Puding po uvaření a nalití do mističek sypu trochou krystalového cukru. Zabrání vytvoření tlustého škraloupu.
Jani, vypadá parádně, domácí jsem ještě nedělala....určitě vyzkouším. Počasí je akorát tak dobré na zkoušení nových receptů:-))
OdpovědětVymazatAhoj Jani! Výhoda je, že člověk má většinou všechny potřebné přísady doma... A dneska si to počasí zrovna říká o čokoládový puding, a může se jíst ještě teplý :-)
VymazatHi Paulo, thanks for your visit. I like the Carnaval photos on your blog!
OdpovědětVymazatMňaam! Ten vypadá úžasně!
OdpovědětVymazatA taky je :-). Díky za návštěvu mého skromného blogu, obdivuji ten Tvůj a nááááádherné fotky!! :-)
VymazatPrávě jsem vyzkoušela vanilkový a je naprosto úžasný. Odteď už žádný kupovaný. :)
OdpovědětVymazatDěkuju Lucie, to jsem ráda, že se povedl a chutnal :-)
VymazatVýborný recept. Díky za inspiraci.
OdpovědětVymazatNení zač :-)
Vymazatrecept jsem dnes vyzkoušela,jeste nevystydl,ale chuť je dokonalá! Uz nechci nikdy pres práh domu kupovany : -) Lenka
OdpovědětVymazatPřesně tak. Kdo ochutná, už jiný nechce :-)
VymazatVanilkovy je luxusni uz se tesim na cokoladovy
OdpovědětVymazatAť Ti chutná :-)
VymazatZkusila jsem dnes a moc chvalim recept. Výborný.
OdpovědětVymazatTak jsem dnes zkusila vanilkový a je luxusní. Ještě se chystám na ten čokoládový.
OdpovědětVymazatZdravím, Jano! Chtěla bych se zeptat. Jde místo kukuřičného škrobu použít i ten bramborový?
OdpovědětVymazatObávám se, že ne. Sice se určitě puding zahustí, ale kukuřičný škrob přispívá k té krémovosti. Bramborový dělá spíš takovou "průhlednou" hmotu. Kukuřičný se dá ale běžně sehnat ve větších supermarketech - např. pod názvem Maizena
VymazatI za mě vynikající ;-)
OdpovědětVymazatTak to jsem necekala...!!mnaaam..! Okamzite jdu vyhodit ty ... v pytliku...����
OdpovědětVymazatDobrý večer,tak jsem dnes udělalala vanilkový puding a upřímně mě více chutná ten ze sáčku bez cukru. Ingredience jsem zachovala stejné kromě cukru, ale jinak to prostě nebyla taková chuť jako z toho kupovaného. Akorát jsem zapomněla naslehat žloutky,myslíte,že v tom byla chyba? Děkuji za odpoveď
OdpovědětVymazat