středa 13. března 2013

Borůvkové muffiny



Největší klasika mezi muffiny. A oprávněně. Tyto muffiny jsou ještě vylepšené tím, že se před pečením sypou drobenkou. Křupavý povrch je neodolatelný. Sladké jsou tak akorát. Díky podmáslí v těstě jsou nadýchané a nejsou vysušené. Asi nejlepší muffiny, jaké jsem kdy pekla...



Nejlepší jsou čerstvé, ale když si je chcete udělat k snídani, upečte je klidně večer, budou dobré i tak. Experimentovala jsem i s kořením - původní recept uváděl muškátový oříšek a zázvor. Mě ale chutnají nejvíc jen se skořicí v posypce. Můžete ale vyzkoušet i kořeněnou variantu. 


Borůvkové muffiny s křupavou drobenkou

200 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
1/4 lžičky muškátového oříšku (můžete vynechat)
80 g rozpuštěného másla
70 ml podmáslí
150 g hnědého cukru
1 rozšlehané vejce
1 lžička vanilkového extraktu
1/8 lžičky strouhaného zázvoru nebo 1/4 lžičky citrónové kůry
1 šálek borůvek (zmražené nerozmrazujte!)

Posypka:
3 lžíce mouky + 60 g bílého cukru + 1 lžička skořice + špetka soli + 2 lžíce studeného másla

V jedné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl, případně muškátový oříšek. V druhé míse promíchejte máslo, cukr, vejce, vanilkový extrakt a zázvor nebo citrónovou kůru. Přilijte k suchým přísadám a zlehka promíchejte. Těsto na muffiny se nesmí přešlehat, raději ať v něm vidět trochu nerozmíchané mouky. Přisypte borůvky a co nejopatrněji je vmíchejte pár tahy vařečkou dovnitř.

Na posypku smíchejte všechny přísady a rukama vyrobte drobenku. Těsto rozdělte do 12 košíčků na muffiny a posypte drobenkou. Pečte na 180 °C asi 20 minut. 

P.S. Toužím po muffinové formě jen se šesti, zato velkými důlky. Velký muffin je prostě ještě lepší než malý, bůh ví proč :-)


5 komentářů:

  1. Jani, to musím vyzkoušet!!! Vypadají úchvatně a zítra je volno, tak můžeme ochutnat ještě teplé. Ať se daří food blogu ♥ Přeji mnoho štěstí!!! Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Moni, díky za tvé přání a komentář (navíc úúúúplně první na mém novém blogu :-)). Doufám, že ti budou muffiny chutnat.

      Vymazat
  2. to je super blog, to bude inspirace- děkuji :-) určitě některé recepty vyzkouším, bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, tak to budu moc ráda, dej vědět, jak ti chutnalo :-)

      Vymazat
  3. Mňam. Musejí být moc dobré. Já také ráda peču muffiny , ale borůvkové jsem ještě nezkoušela. Většinou dělám s čokoládou, aby nebyly tak suché, ale to tyto určitě také nejsou, tak je o víkendu zkusím upéct :-) . Borůvek mám na zahradě dost, tak je ani nebudu muset shánět :-) .

    OdpovědětVymazat