pondělí 18. března 2013

Čokoládový dort ze zakysané smetany



Tentokrát jsem pekla pro dceru k svátku. Tenhle dort je pro milovníka čokolády. I když k titulu "dark velvet cake" mu ještě kousíček chybí.  Ten sametový, hutný a nejčokoládovější dort si peču sama k narozeninám - ale to musíte se mnou počkat do června :-).



Musím říct, že dort se do druhého dne úžasně proleží a je ještě lepší, ale to většinou nestihne. Recept je velice jednoduchý. Zakysaná smetana se dává do těsta i do náplně, která je díku tomu příjemně osvěžující, i když taky hodně sladká. Je to vlastně jako cukrová poleva, akorát místo třeba citronové šťávy se dává kysaná smetana plus čokoláda.



Se zdobením dortu to není potřeba přehánět. Stačí pomocí lžíce udělat vlnky. S polevou musíte pracovat rychle, protože po chvíli začne tuhnout, stejně jako klasická cukrová poleva,  i když ne tolik.



Čokoládový dort se zakysanou smetanou

200 g hladké mouky
200 g krupicového cukru
1 lžička kypřicího prášku
½ lžičky jedlé sody
40 g kakaa holandského typu
180 g másla 
2 velká vajíčka
2 lžičky vanilkového extraktu
150 ml zakysané smetany

Na polevu:

80 g másla
180 g kvalitní hořké čokolády
300 g moučkového cukru
1 lžíce javorového sirupu
125 ml zakysané smetany
1 lžička vanilkového extraktu

Troubu předehřejte na 180 °C a dvě dortové formy o průměru 20 cm vymažte máslem. Pokud máte jako já jen jednu formu, udělejte dort jen v jedné, ale počítejte s tím, že doba pečení se prodlouží a možná budete muset dort přikrýt alobalem, aby se nepřipálil.

 Mouku, cukr, kypřicí prášek, jedlou sodu, kakao, máslo, vajíčka, vanilku a zakysanou smetanu dejte do mísy a šlehačem umíchejte do hladka.

Rozdělte do forem a pečte zhruba 35 minut, nebo dokud špejle zabodnutá doprostřed není suchá. Upečené korpusy vyndejte z trouby a ještě ve formě je nechte deset minut chladnout, teprve pak formy odstraňte.

Poleva:  Máslo a čokoládu nalámanou na menší kousky dejte do středně velké mísy a zahřívejte ve vodní lázni. Míchejte metličkou, dokud se vše nespojí. Zatímco hmota chladne, prosejte do jiné mísy moučkový cukr. Pak k polevě přilijte javorový sirup, poté vmíchejte zakysanou smetanu, vanilkový extrakt a nakonec i prosátý cukr. Získat byste měli dostatečně tekutou, zároveň však hustou polevu. Bude-li přece jen moc tuhá, přidejte lžičku vroucí (!) vody; pokud bude tekutější, přisypte cukr.

Pokud jste pekli jen jeden velký korpus, rozpůlte ho na dvě poloviny. Jeden z korpusů dejte na dortový talíř a polijte ho zhruba třetinou polevy. Rozetřete ji, přiklopte druhým korpusem – zatlačte jen mírně. Vrchní část potřete druhou třetinou polevy a zbytkem potřete strany dortu. 

Recept je z Apetitu 4/2008

6 komentářů: