pátek 29. března 2013

Velikonoční vanilkové cupcaky


Velikonoce jsou za dveřmi a tak by to chtělo upéct něco speciálního... Znáte Magnolia Bakery?


Cupcake_06

Tuhle slavnou pekárnu najdete v New Yorku a místní obyvatelé i turisté u ní stojí dlouhé fronty na její cupcaky. Možná jste jí zahledli v nějakém filmu - objevila se třeba v Ďábel nosí Pradu nebo Sex ve městě. Jednou se tam taky musím podívat...


Cupcake_17

A právě z této pekárny pochází recept na snad jejich nejslavnější dobrotu - vanilkové cupcaky. Pro nadcházející svátky jsou jako dělané. V jednoduchosti je celé kouzlo - jsou z "obyčejného" třeného těsta, které je ale ochucené vanilkovým extraktem. Tady opravdu doporučuji použít pravý vanilkový extrakt, který je v tomto receptu naprosto zásadní (já ho kupuji v Marks & Spencers za cca 145 Kč).

Cupcake_20


Krém na vrchu cupcaků je (pro mě novou a překvapivou) kombinací máslového krému a cukrové polevy (samozřejmě opět s přidáním vanilkové esence). Je výborný, počítejte s tím, že je ale také hodně sladký. Krém můžete před podáváním uchovat v uzavřené nádobě při pokojové teplotě i 24 hodin. Pokud ho totiž necháte na vzduchu, začne tuhnout podobně jako cukrová poleva. Nejlepší je tedy ho na cupcaky namazat (jako jsem to udělala já) nebo ozdobně nastříkat zdobičkou až těsně před podáváním.

Cupcake_08

A zde je recept, přepočítaný a upravený na české poměry (původní recept najdete zde). Dá se připravit také jako dort a vlastně mě napadá, že bude stejně fungovat, i pokud ho připravíte ve formě na beránka. Bílý kabátek mu bude slušet :-)

Vanilkové cupcaky z Magnolia Bakery (12 kousků)

Těsto:
120 g másla
200 g bílého cukru
2 velká vejce
120 ml mléka
190 g hladké mouky smíchané s 1 lžičkou prášku do pečiva
špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu

Změklé máslo vyšleháme do pěny, pak přidáme cukr a ještě chvíli šleháme do krémova. Po jednom zašleháme vejce a na konec na třikrát mouku střídavě s mlékem. Naplníme do košíčků na muffiny a pečeme v troubě na 180 °C asi 20 minut.

Vanilkový krém:
120 g změklého másla
450 g moučkového cukru
60 ml mléka
1 lžička vanilkového extraktu

Máslo, asi tři čtvrtiny dávky moučkového cukru, esenci a mléko dáme do mísy a šleháme elektrickým šlehačem na střední stupeň asi 4 - 5 minut, až dostaneme hladký a nadýchaný krém. Pak postupně přidáváme zbývající cukr a dobře prošleháme.



Dobrou chuť a krásné Velikonoce!

10 komentářů:

  1. Vypadají krásně, letos už to nestihnu, ale příští rok určitě zkusím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě zkus, třeba i v "nevelikonočním" podání - prostě jen tak :-)

      Vymazat
  2. No ty vypadají luxusně! Takovou zálibou jsi mě Jani mile překvapila. Nádherné fotky a recepty určitě vyzkouším. Já peču spíš z povinnosti, ale třeba díky Tvému novému blogu změním názor.

    OdpovědětVymazat
  3. Jani, právě jsem také propadla muffinovému pečení. A ty tu máš hned víc receptů ....a ten čokoládový dort tak ten je !!! Moc krásné fotky a přeji tvému novému blogu hodně štěstí a jdu se přidat ke čtenářům. Hezké velikonoce. Jana

    OdpovědětVymazat
  4. Jani, tak to je luxus :-) to musím vyzkoušet! Krásně nafocené! Hezké Velikonoce :-) Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, s focením mi zatím vydatně pomáhá můj muž, já teprv pomalu pronikám do tajů clony, času, expozice...

      Vymazat
  5. Mňam. Navšívit a ochutnat Magnolia Bakery je můj sen, stejně jako Pierre Herme v Paříži. Přeju hodně zdaru!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jo, v Paříži jsem byla dvakrát, co jsem dělala, že jsem do Pierre Herme nezašla... No tak příště :-)

      Vymazat
  6. Jani, máte krásné fotky!!! :)

    Katka Pavlíčková

    OdpovědětVymazat