Vynález s drobenkou na muffinech (viz borůvkové muffiny) mě natolik nadchnul, že když jsem viděla recept na tyto banánové sypané drobenkou, musela jsem je vyzkoušet. Výsledek byl opět skvělý. Křupavá vrstva navrchu je prostě super...
Narozdíl od těch borůvkových jsou tyto muffiny ještě lepší druhý den, když se rozleží.
To ostatně platí o banánových koláčích či chlebíčcích obecně.
Důležitou složkou je také skořice, určitě ji nevynechávejte! Pokud náhodou máte doma už hodně přezrálé banány, ale ještě se nechystáte péct, oloupejte je, dejte do sáčku a zamrazte. Před pečením je vyndejte a nechte povolit. Po rozmražení budou sice trochu tekutější, ale při použití do těsta to vůbec nevadí.
Banánové muffiny
140 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
3/4 lžičky skořice
3 hodně zralé banány, rozmačkané
120 g bílého cukru
60 g hnědého cukru
1 velké vejce
70 ml oleje
1 a 1/2 lžičky vanilkové esence
Drobenka:
80 g hnědého cukru
2 lžíce mouky
špetka škořice
1 lžíce másla
Troubu předehřejte na 180 °C. V jedné míse smíchejte mouku, sodu, prášek do pečiva, sůl a skořici. Ve druhé míse smíchejte mokré přísady - banány, oba cukry, vejce, olej a esenci. Směs přilijte k mouce a promíchejte - jen zlehka, však víte: muffiny se nesmí přešlehat... Rozdělte do 12 košíčků na muffiny a posypte drobenkou vyrobenou z uvedených přísad. Pečte cca 20 minut.
Muffiny vydrží v uzavřené plastové krabici i 3 dny. My je měli s sebou na horách. Skvělá svačinka po řádění na sněhu. Doporučuju si k muffinům udělat na zahřátí kořeněný čaj Chai.
Vyzkoušeno, jenom s méně cukru, aby nebyly tak sladké. Výborný nápad s tou drobenkou nahoře :-)N.
OdpovědětVymazatTak to jsem ráda! S tím menším množstvím cukru je to dobrý nápad, naprostý souhlas :-)
Vymazat